Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΛΙΠΟΥΣ


Οι βασικοί κανόνες γυμναστικής για τη μείωση λίπους, είναι στην ουσία οι τέσσερις παρακάτω:
Πείτε όχι στην έντονη γυµναστική
Η έντονη γυµναστική αυξάνει το µεταβολικό ρυθµό (καύση θερµίδων) τόσο κατά τη διάρκεια της, όσο και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης, µε την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια σας θα είναι πολύ κοπιαστική, σχεδόν εξουθενωτική. Αν όµως είστε αγύµναστοι κι έχετε αρκετά περιττά κιλά, αυτός ο τύπος άσκησης είναι εντελώς ακατάλληλος: Η διάρκεια της γυµναστικής σας θα είναι αναγκαστικά περιορισµένη (µεγάλη ένταση = µικρή διάρκεια), η συνολική θερµιδική δαπάνη µειωµένη, οι θερµίδες που θα κάψετε θα προέρχονται περισσότερο από γλυκογόνο (η µορφή που αποθηκεύονται στο σώµα οι υδατάνθρακες) και λιγότερο από λίπος και, επιπλέον, θα αντιµετωπίσετε µία πιο αυξηµένη πιθανότητα «πιασιµάτων», µυϊκών πόνων, τραυµατισµών ή/και άλλων προβληµάτων υγείας.
Βασιστείτε στις ήπιες µορφές άσκησης
Οι ήπιες µορφές γυµναστικής, χαµηλότερης έντασης και µεγαλύτερης διάρκειας, προκαλούν αύξηση του ρυθµού καύσης θερµίδων µόνον κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι θερµίδες που καίγονται είναι λιγότερες από ό,τι σε ισόποσου χρόνου γυµναστική που γίνεται µε µεγαλύτερη ένταση. Παρά το γεγονός αυτό, οι ασκήσεις χαµηλότερης έντασης είναι προτιµότερες, γιατί µπορούν να παραταθούν χρονικά (περισσότερες επαναλήψεις), αυξάνουν τη συνολική καύση λίπους και είναι περισσότερο ασφαλείς ως προς το ενδεχόµενο τραυµατισµών.
Ο καταλληλότερος τρόπος για να κάψετε λίπος
Για να µειώσετε το σωµατικό σας λίπος χρειάζεστε έναν συνδυασµό γυµναστικής που θα διατηρήσει ή θα αυξήσει το µυϊκό ιστό και ένα είδος γυµναστικής που θα κινητοποιήσει τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας.
Χρειάζεστε δηλαδή έναν συνδυασµό προπόνησης µε βάρη και αερόβιων δραστηριοτήτων. Η προπόνηση µε βάρη θα πρέπει να είναι πολύ σύντοµη και έντονη και δεν θα πρέπει να ξεπερνά ποτέ τα 45-60 λεπτά. Οποιαδήποτε υπέρβαση αυτού του χρόνου θα έχει ως συνέπεια τη µείωση της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης.
Η αερόβια προπόνηση (περπάτηµα, ποδήλατο, διάδροµος, κ.λπ.) θα πρέπει να κυµαίνεται ανάµεσα στα 30 και 50 λεπτά και να είναι χαµηλής ως µέτριας έντασης (60-80% της µέγιστης καρδιακής σας συχνότητας. Από το 220 αφαιρέστε την ηλικία σας και αυτό που θα βρείτε πολλαπλασιάστε το πρώτα επί 0,6 και ύστερα µε το 0,8).
Σηµάδια προειδοποίησης κινδύνου
Σε κάθε γυµναστική δραστηριότητα, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια σας. Η καρδιά σας, οι µύες κι οι αρθρώσεις σας κινδυνεύουν όταν τους υποβάλλετε σε ένταση για την οποία δεν είναι κατάλληλα προετοιµασµένοι.
Οι περισσότεροι τραυµατισµοί συµβαίνουν όταν δεν αισθάνεστε καλά, είστε κουρασµένοι ή όταν αυτό που κάνετε ξεπερνά τις δυνατότητές σας. Σταµατήστε λοιπόν την άσκηση εάν νιώσετε πόνο στο στήθος, καρδιακή αρρυθµία, δύσπνοια, ζάλη, ίλιγγο, ναυτία, τάση προς εµετό, τάση προς λιποθυµία ή έντονη εφίδρωση. Επίσης σταµατήστε αν εµφανιστεί µεγάλη ωχρότητα, νιώσετε µεγάλη κούραση, πόνο οπουδήποτε, ή «κάτι» (ακόµα και απροσδιόριστο) σας ενοχλεί. Αν τα συµπτώµατα επιµένουν, συµβουλευθείτε αµέσως κάποιον ειδικό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου