Λάθη που γίνονται κατά τη γύμναση
Πάρα πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν την επιθυμία να γυμναστούν. Οι περισσότεροι απ' αυτούς απευθύνονται σε οργανωμένους χώρους γύμνασης. Μια μερίδα όμως ξεκινάνε μόνοι τους χωρίς να γνωρίζουν βασικά και χρήσιμα πράγματα για την άσκηση. Αναλύονται παρακάτω κάποια από τα λάθη που γίνονται συχνά.
α) Ενα βασικό λάθος που γίνεται από πολλούς είναι η έλλειψη της προετοιμασίας του οργανισμού να δεχθεί επιβαρύνσεις βαθμού ενός παιχνιδιού όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ποδήλατο κ.α. Το ζέσταμα είναι απαραίτητο διότι προετοιμάζει το μυικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης αυξάνεται η ελαστικότητα και η διασταλτικότητα των μυών και κατά συνέπεια το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Ετσι έχουμε κάνει ένα καλό βήμα ώστε να μην τραυματιστούμε και να γυμναστούμε στη συνέχεια με καλό ρυθμό.
β) Ο ενθουσιασμός οδηγεί πολλές φορές ανθρώπους που έχουν καιρό να γυμναστούνε σε προσπάθειες μέγιστης επιβάρυνσης, με άμεσο αποτέλεσμα τον κάματο και στην συνέχεια το πιάσιμο και τους μυικούς πόνους που καταστούν αδύνατη τη συνέχιση της γύμνασης. Οταν προερχόμαστε από μακρά περίοδο παύσης ή τώρα πρωτοξεκινάμε την άσκηση, θα πρέπει να δώσουμε απόλυτη προσοχή στην «αρχή» της σταδιακής, ελεγχόμενης και προοδευτικής επιβάρυνσης ώστε να προλάβει το μυικό σύστημα να κάνει τις προσαρμογές του αλλά και το αναπνευστικό μαζί με το καρδιαγγειακό σύστημα να προσαρμοστούν στις καινούριες απαιτήσεις του οργανισμού.
γ) Πολλοί ασκούμενοι δεν καταφέρνουν να έχουν σταθερό πρόγραμμα γύμνασης και προπονήσεων. Ετσι τη μια εβδομάδα αν γυμνάζονται 3 φορές και την άλλη 1, τότε δεν δίνουν τη δυνατότητα στον οργανισμό να κάνει προσαρμογές υπολογίσιμες, ώστε να φανεί η βελτίωση σε μεγάλο βαθμό.
Θα πρέπει κανείς λοιπόν να γυμνάζεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και ο ελάχιστος χρόνος άσκησης 30'-40' όταν πρόκειται για αερόβιο πρόγραμμα, ενώ 15'-25' όταν πρόκειται για ασκήσεις δύναμης.
Βέβαια δεν πρέπει να φτάνουμε και στο άλλο άκρο όπου οι ασκούμενοι γυμνάζονται 5-7 φορές την εβδομάδα και οι προπονήσεις τους είναι παρατεταμένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις κινδυνεύουμαι από το σύνδρομο υπέρχρησης, με πιθανές οδυνηρές εξελίξεις (θλάσεις, αποκολήσεις, κατάγματα κ.τ.λ.). Μια καλή και αποδοτική συνταγή γύμνασης είναι 3-4 φορές την εβδομάδα με κάθε πρόγραμα να έχει προοδευτικά, για τους αρχάριους, διάρκεια απο 40-70 λεπτά.
δ) Έλλειψη μετρήσεων κι ελέγχου. Η άσκηση για να γίνεται αποδοτικότερη θα πρέπει να ξέρουμε και τι προσφέρει σε κάθε στάδιο.
Με τον έλεγχο της προόδου του ασκουμένου βλέπουμε πόσο αλλά και προς ποιά κατεύθυνση τον οφέλησε το πρόγραμμα που ακολουθούσε μέχρι τώρα. Ετσι μπορούμε να προσαρμόσουμε ή να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα της συνέχισης της άσκησης.
ε) Κακή διατροφή, σημαίνει έλλειψη απαραίτητων για τον οργανισμό στοιχείων και βιταμινών. Έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί σιγά σιγά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της άσκησης, με άμεση συνέπεια την έλλειψη ενέργειας και αδυναμία συνέχισης αυτής. Τα γεύματα των ασκουμένων θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτείνες, οι υδατάνθρακες αλλά και τα λίπη σε ποσοστό 20-25%, είναι πολύ βασικά για τον οργανισμό στην περίοδο της συστηματικής άσκησης.
στ) Θα πρέπει να γίνει γνωστό αλλά και συνείδηση του κάθε ασκούμενου ότι δεν κάνουμε ποτέ προπόνηση μετά απο χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ. Τα φάρμακα (εκτός των κατασταλτικών) προκαλούν υπερδιέγερση στο Κ.Ν.Σ.
Οπότε όταν προσπαθήσουμε να γυμναστούμε διατρέχουμε τον κίνδυνο της υπερκώποσης, του καμάτου ή των κραμπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου